Metalepszis

 2013.02.22. 16:26

Néhai gróf Vereczkei Sebestyén egykedvűen szállt fel a metróra a Deák téren.
Ügyet sem vetett az őt mustráló emberekre - csaknem három és fél évszázad alatt hozzászokott, hogy megbámulják. Sőt, valahol még hízelgett is neki a figyelem - bár meg kell hagyni, volt mit nézni rajta.

Csinos fiatalember volt. Hosszú, hófehér haja vállaira omlott, s onnan derekáig csorgott le dús tincsekben, amelyek éles ellentétben álltak a tünemény karcsú testét takaró, fekete, földet söprő kabáttal.
Nem fázott - nagyon régóta nem érzett ilyesmit - mégis összébb húzta magán felöltőjét, ahogy helyet foglalt, és ezzel egy időben a mellette ülő férfi viharos sebességgel felállt. Senki nem ült a helyére.
A fiú gúnyos mosollyal nézett fel a férfira, ám az csak egy pillanatig hagyta sajátjába fúródni a vörös tekintetet, már félre is kapta fejét.
Főszereplőnk egy alig hallható, lemondó sóhajjal vette tudomásul, hogy kiszemeltje nem akar vele játszani - pedig hogy imádott vadidegen emberekkel szemezni! Sokan voltak persze, akiknek csak egy másodpercre kapta el a pillantását, de voltak azért merészebbek is, akikkel akár tíz-tizenöt percen keresztül is tartotta a szemkontaktust. Beléjük nézett, le a lelkül legmélyére, addig, amíg fel nem fedezte saját vonásait a másik szemének tükrében.
A legkitartóbb partnerével végállomástól végállomásig nézett farkasszemet. Egy harmincas nő volt, csinos, szingli és életunt - egyszóval pont az esete. Magával vitte vacsorára, s azóta se híre, se hamva.
A Blahán mégis leült mellé valaki, valamivel a kezében. Az új utas tökéletesen ignorálta őt - ezáltal egyből felkeltette az érdeklődését, s amint a lány kinyitotta a kezében levő tárgyat - egy vézna, szakadt, kéziratokkal zsúfolt füzetet, amibe azonnal körmölni is kezdett - lopva beleolvasott:
"Néhai gróf Vereczkei Sebestyén egykedvűen szállt fel a metróra a Deák téren."

Majdnem hangosan felkacagott a meglepetéstől, de kíváncsisága erőt vett rajta, s tovább olvasta a kéziratot, egészen addig, míg a mit sem sejtő lány egy mozdulattal kihúzta a történet elején álló nevét.
- Na! - szólalt fel erre önkéntelenül
, gyermeki fölháborodással és megilletődéssel, mire a lány legalább olyan megilletődötten nézett rá vissza.
- Tessék...? - kérdezte, mint aki nem hiszi el, hogy hozzá beszélnek.
- Miért húztad ki?
A válasz váratott magára egy darabig.
- Mert... már nem az a neve.
Főszereplőnk elismerőn hümmögött. Tulajdonképpen gyűlölte ezt a nevet, amihez tizennyolc éven keresztül úgy ragaszkodott, mint az életéhez - aztán gróf Vereczkei Sebestyén meghalt. Megölték - és ki ő, hogy egy rég halott gyermek nevét viselje?
- És most hogy hívják? - kérdezte, szemmel láthatóan élvezettel figyelve a piruló lányt. Nagyon is  szórakoztatónak és mulatságosnak találta a társalgást, még akkor is, ha kérdései költői jellegűek voltak csupán.
- Hát... Izé... Khm. Lamia.
Hősünk arcán talán még soha nem terült szét ennyire önelégült mosoly.
- ...Szép - felelte, mikor az ajtó bevágódott a Stadionoknál. - Bár kissé nőies, nem gondolod?
- ...Jobban hangzik, mint a Brukolak... - vonta meg vállát flegmán a lány, de egyből meg is bánta, mikor az ismeretlen kikacagta.
- Igazad van - mosolygott, s végre elkapta a lány pillantását - amaz nem is szabadult a vörös szempártól, amíg ki nem értek a sötét alagútból a még sötétebb éjszakába.
Akkor a lány végre végigmérte, alaposan, majd gyanakvón tekintett újfent a férfiú kacagó szemeibe.
- Hogy hívnak?
- Ne tegyél fel költői kérdéseket - hangzott a felelet főszereplőnk felől, majd gyönyörködve figyelte, ahogy a lány szemei elkerekednek, száját a csodálkozástól nyitva felejti, és úgy mered rá, mint egy kísértetre.
"Pillangó utca" - recsegte a géphang, s a következő pillanatban a lány döbbenten kapkodta fejét, de köddé vált beszélgetőpartnerét sehol nem találta.
- Jó utat! - hallotta valahonnan, mire felpattant, s a metrókocsi ajtaja előtt találta magát, szemben hősünkkel. Már ugrott volna utána - de orrára csapódott az ajtó, és már csak azt látta, hogy a szökevény némán felkacag, s kedélyes mosollyal arcán, vidáman integet neki.
Aztán a metró kék csíkot húzva maga után elsuhant, főszereplőnk pedig kajánul mosolyogva indult el a kijárat felé, és arra gondolt, hogy ha legközelebb találkozik a lánnyal, elviszi vacsorára.

Címkék: novella

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr45098703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Ellu 2013.02.23. 15:23:03

VÉGRE! VÉÉGREEE!
Egy olyan novella amiben nincsenek korba nem illő szavak!
Szép munka! Büszke vagyok rád!
Aztán csak vigyázz, lehet, hogy a fehér hajú szórakoztató idegenek (nem Steve Martinra gondolok)blogot is tudnak olvasni: nehogy valaki kommentben vacsorálni hívjon. :)

Tadeshi 2013.02.23. 21:09:36

@Tengermacska: ...MIFÉLE KORBA NEM ILLŐ SZAVAK?! XD Ezt fejtsd már ki kérlek! XD
S ha Lamia adj isten elhív vacsorára, én önként és danolva fogom nyújtani neki a nyakam, hogy tessék, szívi, itt vagyok, egyél meg. xD
És maga a néhai grófunk hogy teszik? ^^

Tune-chan 2013.02.24. 02:40:02

Szoktak lenni kizökkentő szavaid, Tadeshi, ami nem illik a stílusba, ezt én is alátámasztom.

Őszintén, most vegyes érzéseim vannak ezzel a kis röpke félpercessel. Eleve kicsit kétkedve fogadom a magyar dolgokat, de... tetszett. Tényleg, igazán. De nem Lamia. Nem Lamia kellett volna. Az, hogy vámpír, oké. Az, hogy a csaj az ő sztoriját írja, brilliáns. De nem Lamia. Miért Lamia? Nem. Nekem ez így nem oké. Nem. Sajnálom.

Tadeshi 2013.02.24. 13:46:57

@Tune-chan: Egek... xD Mától kezdve kéretik minden kísérletemhez írni egy kommentet, hogy mely szavak zökkentették ki. Ez mindenkire vonatkozik! XD
Annak viszont örülök, hogy kétségeid ellenére is elnyerte tetszésed a történet - a Lamia név az egyetlen, amivel nem tudok mit tenni. Lamia, mert mikor megalkottam, és az istennek nem találtam neki nevet (csak abban voltam biztos, hogy L-el fog kezdődni XD - Kishi felvetette ezt. És nem áll szándékomban átkeresztelni. xD Hát ezért Lamia.

Tune-chan 2013.02.24. 15:25:24

@Tadeshi: Nem azt mondom, hogy baj, hogy Lamiának hívják. Az a baj, hogy így, ilyen formában szerepel, mikor... Áhh, mindegy, hagyjuk, bonyolult, biztos bennem van a hiba. :D

Tadeshi 2013.02.24. 19:51:38

@Tune-chan: Nem, nem, nem, nem benned van a hiba! Érdekel, fejtsd ki, kérlek! Csak félreértettem, hogy mi a gond. xD

Tune-chan 2013.02.24. 20:06:57

@Tadeshi: Az a gondom, hogy... rendben, karaktered, nem is egy szerepben szerepelt (csúnyanézés included). Én értem, hogy Te ragaszkodsz hozzá, de engem valahol letört, olvasva, hogy megint ő. Biztos oltári karakter, s okkal imádod őt - de én nem ismerem, és rajtad, Kishin és Aidán kívül nem is ismeri más... És bár én is imádom a szerepkaraktereim, én speciel sosem írnék velük ilyeneket. Maximum csak privátba, szereptársamnak. De... Áhh, ez igazából elvbeli cucc, csak... furcsa. És a gyomrom nem tudja bevenni.

Tadeshi 2013.02.24. 20:18:01

@Tune-chan: Oh... Ohh. Értem. *zavartan félrepillog a csúnyanézésre* Viszont ez ellen nem tudok mit tenni. Én ilyen vagyok, e tekintetben nem érzem bűnösnek magam, nincs lelkiismeretfurdalásom, (ezt a szót miért húzza alá a helyesírás-ellenőrző? O.o) azért pont ő már megint, mert... Az a szerénynek csöppet sem nevezhető ötletem támadt, hogy bemutatom a drágát a világnak. Én már csak ilyen nagyratörő vagyok. =) Köszönöm, hogy kifejtetted a gondod. ^^

Tune-chan 2013.02.24. 20:19:32

@Tadeshi: Mutasd be. Te karaktered. Én a helyedben kértem volna kis engedély-félét a két szerep társadtól, hiába a Te karaktered. Vagy legalább nevet változtattam volna - ettől független még lehet ugyanaz a karakter... De oké-oké. Leálltam.

.Ellu 2013.02.25. 14:35:27

@Tune-chan: @Tadeshi: Tune-nak igazaa van, én is ambivalens érzelmeket táplálok iránta, egy film miatt, amit neked kötelező megnézned: ebben is van Lamia, csak nem az, aminek gondolod.
www.port.hu/pokolba_taszitva_drag_me_to_hell/pls/w/films.film_page?i_film_id=102620
Egy kicsit nem ártana utánanézned a név mitológiai vonatkozásainak, mielőtt használod.
A kiugró kifejezéseidről csak annyit: egy steampunk novellába ne írj már olyan szókat, mint srác, csaj stb. mert a "kedvesolvasó" kiesik a sztoriból emiatt.

.Ellu 2013.02.25. 14:41:50

Beleástam magam: kezdjük ott, hogy Lamia nő. És hogy görög.
www.magyarhirlap.hu/hullamter/lamia_az_ejszaka_reme.html

jelensegek.hupont.hu/85/lamia-es-succubi-legendaja
És ezt hallgasd: "A modern görög mitológiában Lamia egy kuszált, lusta, slampos és tisztátalan nő, aki kivételesen buta is."
weirdmyth.blogspot.hu/2012/10/vampirmitoszok-amerika-kiegeszito.html
Semmit, de SEMMIT nem találtam arról, hogy Lamia férfi lenne, sőt!
"Lamia egy gyönyörűséges királynő volt"
www.angelsbook.eoldal.hu/cikkek/mitoszok/lamia-banata.html
Lamia: Bélosz líbiai király leánya, később kísérteties alvilági istennő, aki a gyermekeket alvás közben öli meg, kiszívva vérüket. Lamia szépséges lány volt, olyannyira szép, hogy maga Zeusz ajándékozta meg szerelmével, azonban a féltékeny Héra dühében valamennyi gyermekét elpusztította és Lamiát szörnyűséges kísértetté változtatta. Szemét ki tudta venni, hogy akkor is ébren legyen amikor alszik és bármivé át tudott változni. Ezen képességeit Zeusztól nyerte, szerelme jutalmául.
ENNYI ELÉG?

Tadeshi 2013.02.25. 18:11:07

@Tengermacska: Hej, de ki lettem oktatva. Ami azt illeti, csekély fél évet töltöttem azzal, hogy utánanézzek a Lamia név eredetének, jelentésének és a hölgy legendájának - melyből egyébként háromféle is van, ebből csak az egyik a Líbiai Lamia története, volt egy korinthoszi hölgy is, akinek a történetét nem más, mint John Keats dolgozta fel Lamia című költeményében, és volt egy harmadik hölgy, akinek születési helye az istennek nem akar eszembe jutni. Ezen kívül ma is létező, arab női név, jelentése "sugárzó", "fényes", és ha már így benne vagyunk, Görögországban egy létezik egy negyedik századi alapítású, Lamia névre hallgató város is, kicsivel Athén fölött.
De hogy a névnél maradjunk, és a mítosznál természetesen, a későbbi századok során se feledkeztek meg Lamiáról, népi mendemondákba épült bele az alakja, mint valami démonszerű lény, és a dajkák sokszor riogatták a rossz gyerekeket, hogy viselkedjenek jól, különben éjszaka eljön értük a lamia, és felfalja őket/kiszívja a vérüket. A vérivási habitusuk miatt gyakran vontak párhuzamot a lamiák és a vámpírok között, bár a görögöknél kifejezetten kísértetet értettek alatta. Aztán elterjedt még róluk olyan legenda is, hogy a lamiák gyönyörű nőalakot tudnak ölteni, hogy elcsábítsák a gyanútlan férfiakat, majd megöljék őket - ilyen tekintetben kicsit olyasmik, mint a villik. Egyébként, Goethe Faustjában is feltűnnek ilyen kontextusban.
És végül de nem utolsó sorban, a korinthoszi Lamia történetéből bontakozott ki az a közkeletű hit, hogy egy lamiának többnyire női felsőteste, és kígyó alteste van - erre játszik rá a Keats-vers is - de át tud változni teljesen nővé, vagy teljesen kígyóvá.
És hogy még tovább bonyolítsam a már amúgy is kusza válaszomat - elnézést, de mint már többször említettem Neked, nagyon ki tudok borulni, ha kioktatnak - Arisztophanész is beszámol róla A béke c. komédiájában, ahol nem nőnek, inkább nemtelen lénynek van ábrázolva - ergo kedves karakterem nemi identitása az utolsó dolog, amibe érdemes belekötni.
Amit itt leírtam, nagyon kevés ahhoz képest, amennyit mások írtak Lamiáról, lamiákról, bár ezeket sajnos még nem volt szerencsém olvasni, azért a tartalmukat fel lehet lelni jobb angol nyelvű, mitológiával foglalkozó portálokon, és ha kevésbé leszek ideges, esetleg lehet szó arról, hogy megkeressem Neked, ahol én találtam rá a fentebbi információkra, de hangsúlyoznám, hogy ez igencsak a zanzásított verziója annak, amiket olvastam.
A Drag me to Hell-t fél éve kinéztem magamnak.
S nem emlékszem, hogy írtam-e valaha is steam-punk novellát. Ha igen, azt hiszem, kiíveltem a lomtárba.
Köszönöm, hogy felfrissítetted a memóriámat, de meg kell hogy mondjam, ha ezt még egyszer így teszed meg, nem biztos, hogy ilyen kulturáltan fogok válaszolni.

Tune-chan 2013.02.25. 20:54:41

@Tengermacska: @Tadeshi: Na állj, állj, állj. Értem, hogy lamiák, meg minden, de először is: miért kell belekötni abba, hogy egy művész, író, hívd, aminek akarod, Tadeshi (XD), minek akarja elnevezni a karakterét? Tadeshi pont nem az, aki hasra ütés-szerűen választ nevet. Ha meg mégis, mondom, írói szabadság. És mi van akkor, ha egy női nevet ad egy férfi karakternek? Az ő dolga. Ennyi voltam. Bocs a beleszólásért.

.Ellu 2013.02.27. 18:20:14

Tadeshi, ha megsértettelek volna, nem állt szándékomban, csakhogy -- ezt Te tudod talán a legjobban -- nekem nem erős oldalam a netes kommunikáció, és ezek az alapból nem is sértésnek szánt megjegyzéseim balul tudnak kiütni. De nem is akarok magyarázkodni.
Ne haragudj, kérlek. Többet nem oktatlak ki.

Tadeshi 2013.02.27. 19:07:16

@Tengermacska: Igen, megsértettél. Már nem haragszom. Köszönöm.
süti beállítások módosítása