Nem-akarás

 2013.02.03. 18:57

Üdvözlet. A mai bejegyzés töménytelen mennyiségű nyafogást és rinyálást fog tartalmazni, kérem, hogy aki érzékeny az ilyesmire, ezt ne olvassa el, mert jelenleg nincs szükségem "mi a faszt nyavalyogsz már megint, nincs jobb dolgod?"-típusú hozzászólásokra. Köszönöm.

Nem akarok leérettségizni. Nem akarok szövegeket tanulni, nem akarok egyáltalán semmit se tanulni, nem akarok egyemre jelentkezni, nem akarok felvételizni, nem akarok felvételizni a Színműre, nem akarok pofára esni, nem akarok csalódni, nem akarom elveszteni az amúgy is illékony "hitemet". Nem akarok foglalkozni a problémákkal, nem akarom őket megoldani, nem akarok figyelni másokra, nem akarok figyelni semmire. Nem akarom, hogy befolyásoljanak, nem akarom, hogy hitegessenek, nem akarom, hogy eltántorítsanak, nem akarom, hogy bárki is beleszóljon, mit teszek, hogy teszek, miért teszek. Nem akarok semmi olyasmit tenni, ami eltér az eddigiektől.

Nem akarom, hogy megváltoztassák a környezetemet, nem akarom, hogy apám kimenjen Németországba dolgozni, nem akarom, hogy vele menjen Évi és az öcsém is, nem akarok itt maradni egyedül, és nem akarok velük menni. Nem akarom, hogy rám erőltessenek olyat, amit nem szeretnék, nem akarok külföldön tanulni, nem akarok "normális" életet élni. Élni, azt akarok.

...Istentelenül félek. Félek, és kétségbe vagyok esve, mert nem tudom, mit csináljak, nem tudom, mihez kezdjek, nem akarom, hogy beleszóljanak a döntéseimbe, de nem merem meghozni őket. Nem tudom, miért, de sehogy se bírom látni az értelmét annak, hogy bármit is kezdeni próbáljak a jövőmmel. Feleslegesnek érzem az egyetemet, a továbbtanulást, mert ha itt maradok egyedül, el kell tartsam magam, mert nem támaszkodhatok még négy-öt-hat-tíz évig a nagyszüleimre. Se pénzben, se mint támogatókra, mert ha támogatnak, el kell tűrnöm, hogy beleszólnak minden döntésembe, hogy gyerekként kezelnek, és ha hagyom, hogy eltartsanak, sose fogok kilépni a "gyerek" kategóriából. Felelni szeretnék magamért, azt szeretném, ha egyenrangú félként kezelnének, de ezt addig nem várhatom el, amíg nem mutatok fel valami eredményt - például azt, hogy leérettségizem... - s a legeslegjobb az lenne, ha már rögtön azután, hogy leérettségiztem, lenne egy munkahelyem, és akkor nem kellene függnöm másoktól, anyagilag legalább is.

Miért érzem ezt ennyire elérhetetlennek? És magamat tehetetlennek? Szeretnék másoktól függetlenül, a magam uraként élni, hogy ne kelljen mások nyakán lógnom, és közben nem akarok semmit se tenni azért, hogy ez így legyen. Illetve de, szeretnék, csak az, hogy olyan munkám legyen, amiből mondjuk anélkül élek meg, hogy belegebedek, attól függ, hogy van-e diplomám, vagy nincs? Vagy akár attól, hogy van-e szakmám, avagy nincs.

És igazából ezért érzem baromi nagy átcseszésnek az egyetemeket. Nyolcadikban elhatároztam, hogy én az Eötvös József elitgimnáziumba fogok járni, vagy sehova. Felvettek, és négy év után ott tartok, hogy optimális esetben legalább bölcsész-szakra felvennének, s ha agyonra tanulom magam, még jobbra is. Esetleg. Feltenném a kérdést: minek? Büszkeségből szeretnék egyetemre járni, hogy elmondhassam magamról, igen, én ezt is kiráztam a kisujjamból, de hogy mit kezdenék magammal utána...? Fogalmam sincs. Tudnám halasztani talán három-négy évig azt, hogy szembesüljek a problémával: és mit tudok valójában?

Tudok portrékat, kritikákat, elemzéseket írni? Tudok novellákat, urambocsá verseket faragni? Ha nagyon megerőltetem magam, akár még újságcikket is? De minek? Szüksége van ilyenre bárkinek is? Tökéletesen megvan mindenki kritikák, műelemzések, novellák és versek nélkül. Amit produkálni tudok, gyakorlatilag értéktelen. Szavak.

És nem tudom elhinni, hogy más egyebet kezdeni tudnék az életemmel. Nem hiszem, hogy bármi mást ki tudnék facsarni magamból szavakon kívül. Emiatt viszont semmiben sem vagyok biztos - sem abban, hogy érettségi, esetleg egyetem, esetleg valami szakmatanulás után úgy fogok élni, ahogy élni szeretnék. Mert mint mondtam, nem akarok úgy élni, ahogy egy "normális" ember tenné - bár mi számít ma már normálisnak.

Vérbeli naplopó vagyok, egy lusta dög, aki nem akar dolgozni, de megköveteli magának a luxust és a tekintélyt. Egy hisztis kisgyerek, aki felnőttet akar játszani. Mert azt szeretném tenni, amihez épp, abban a pillanatban kedvem van, hogy ne legyen rajtam "felelősség", és közben mégse kelljen segítséget kérnem másoktól, mégse legyenek olyanok, akik fogják a kezem és vigyáznak rám... vagy ha volnának is ilyen emberek, ne tudassák velem, hogy tőlük függök. Bár a legjobb az lenne, ha nem lennének. És így mégiscsak felelős lennék magamért, mégis csak lenne valami felelősségtudatom, de ezzel a felelősséggel nem másoknak, hanem magamnak tartoznék.

Valami olyan kívülálló szeretnék lenni, aki mindenből kiveszi a részét, ami másoknak is jár, és mégis van valami, amitől több, mint mások. Tud valamit, amit mások nem. De nem találok magamban ilyesmit, nincs semmi, ami miatt felszeghetném az állam, semmi, amitől büszkébbnek kéne lennem arra, aki vagyok, semmi, amitől több lehetnék, mint az átlag. ...úgy érzem magam, mint Raszkolnyikov.

És azt hiszem, ezt a bejegyzést ki kéne törölnöm, de legalább is meg kéne hagynom vázlatnak, hogy senki ne lássa. Mert még eddig életemben nem mutattam meg ennyit magamból, és kezdek félni attól, amivel még szembetalálkozhatok egy-egy ilyen "lélekkiöntés" során.

Ettől függetlenül, tessék, itt van.

Címkék: napló

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr655060881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tune-chan 2013.02.03. 21:37:52

"mi a faszt nyavalyogsz már megint, nincs jobb dolgod?"

Nem. Igazából nem. Csak gondoltam trollkodok egyet.
Szerintem... nem baj, hogy megosztottad. Az már lehet baj, hogy bárki láthatja, aki idetéved... de én örülök, hogy egy ilyen szeletet is megmutattál magadból, ma is... többet tudtam meg Rólad.

Szerintem ez amúgy ilyen... "felvilágosult tinibaj" lesz, meg tudom érteni valahol, amit gondolsz, bár valahol meg... na mindegy, nem akarlak megbántani.

*bighug* valahogy majd lesz. Fel a fejjel!

Kishi 2013.02.03. 23:15:55

Ha bármikor szeretnél róla élőben is beszélni, szívesen meghallgatlak. Sok nemakarásodat átérzem, néhány félszedet is.

Tadeshi 2013.02.04. 15:33:26

@Tune-chan: Trollface!
Khm, elnézést. Be kell vallanom, hogy azután, hogy leírtam, komolyan elgondolkodtam, hogy tényleg törölni kéne az egészet. Vagy legalább csak vázlatnak meghagyni, de... Sokkal, sokkal, sokkal jobban éreztem magam, amikor élesítettem a bejegyzést, és nem tudom, hogy az a tudat, hogy bárki idetévedő láthatja-e, vagy az, hogy ki mertem írni magamból.
Mert igazából nem bánom, ha vadidegenek elolvassák... Legalább is most már nem. Amitől igazándiból tartok, az az, hogy ez még épp csak egy karcolás volt a bajaim felszínén, és még le se ástam egészen a problémák mélyére - és nem tudom, hogy le kellene-e ásnom, nem tudom, meg akarom-e tudni, hogy mi van még mélyebben... Elnézést a ködösítésért, remélem, azért érthető.
Majd... kifejtenéd nekem ezt a "felvilágosult tinibaj" típusú címkét? És azt, hogy mit reagálok túl? (A mindenen kívül. XD) Tudd, hogy nem bántasz meg. Ezzel nem.
Köszönöm, hogy írtál. =)

Tadeshi 2013.02.04. 15:35:55

@Kishi: Lehet, hogy szavadon foglak majd - bár kétlem, hogy élőben képes lennék értelmesen, összefüggően és kicsapongások nélkül vázolni a dolgokat...
De nagyon szeretnék, bármilyen formában, beszélgetni.
Köszönöm. =)

Tune-chan 2013.02.04. 16:07:10

@Kishi: Ritka mint a Kishi errefelé... :O

@Tadeshi: A meghallgatás itt is áll, csak nem akartam tolakodó lenni.
Neked kell tudnod, kell-e mélyebbre ásni, vagy elég-e így... Egyszer biztos kell majd, ha nem most, akkor később, de akkor lehet még több lesz...
Nem ködösítettél amúgy, érthető volt.

A tinibaj-túlreagálás (? ilyet nem is mondtam) kérdéskört is fejtsem ki ide, vagy majd privátba?

Tadeshi 2013.02.04. 19:03:12

@Tune-chan: Evidensnek vettem, hogy áll. =) Már ha szabad ilyet tennem. XD
Nem, a túlreagálást valóban nem, de tudom, hogy túlreagálok bizonyos problémákat, amiket nem volna szükséges. Kérlek majd... privátban fejtsd ki. =)

Tune-chan 2013.02.04. 19:27:24

@Tadeshi: Majd akkor poke-oljgass miatta... =D (örülök, ha evidens)

Tadeshi 2013.02.04. 21:08:59

@Tune-chan: Foglak, ne félj. XD Kicsit még törpölök, és... XD

.Ellu 2013.02.07. 14:29:59

Szerintem ezt minimum fióknak kellett volna írnod, ugyanis ez – ne vedd sértésnek – rajtad kívül senki másra sem tartozik. Ennek ellenére hihetetlen lelki erő kellett ahhoz, hogy ezt még magadnak is (nemhogy másnak) be tudd és merd vallani. Csatlakozva az előttem szólókhoz, van még egy váll, amin kisírhatod magad.
Nézd a leveleidet, jó? :)

Tadeshi 2013.02.08. 12:34:02

@Tengermacska: Tudod, mint mondtam, sokkal jobban érzem magam, hogy végül mégis a publikálás mellett döntöttem. =)
Megnéztem, válaszoltam.
süti beállítások módosítása