Az Útvesztő

 2014.09.19. 17:02

Hát szép napot! Tegnap este moziban voltam Fruval és a nővérével, Vikivel, és egy booooorzasztóan jó filmet néztünk meg! Úgyhogy most zene helyett következzék a The Maze Runner, avagy Az Útvesztő~

maze-runner-poster.jpgEgy pofás kis poszter~ x3

...Ja, hogy ez így senkinek nem mond semmit...? Hát talán azért, mert rohadtul elfelejtették kiplakátolni vele a fél várost. -.-" Igen, kicsit pipa vagyok miatta, mert így, bár a magyar premier egy nappal az amerikai előtt volt - bezony, kis hazánkban, már 18-án meg lehetett nézni, míg kint csak mától adják a mozikban - az égvilágon senki nem tudott róla, hogy ez a film egyáltalán létezik. Kivéve azok, akik olvasták a könyvet, és még rajongói is, és minden hírmorzsára rávetik magukat, ami a készülő filmről van elhintve a közönségnek. Szóval reklám terén kicsit elszomorít, hogy már a premier előtt úgy érezték, hogy ez a film úgyis bukásra lesz ítélve. (HÁT NEM!)

Khm, de mint mondtam, igen, ez bizony-bizony egy könyvadaptáció. (James Dashner ugyanezen című könyv-trilógiája szolgált alapul a filmhez - illetve annak első kötete.) És akkor egy picit a könyvről: Fru-tól kaptam kölcsön, még nyáron, szerintem itt is említettem, hogy épp azt olvasom, és bár nem írtam róla "kritikát" később, azt hiszem, már akkor is mondtam, hogy zseniális.

A történet az, hogy egy tinédzser srác - hála az istennek, nem női főszereplős x'D - egy szép, illetve számára kevésbé szép napon magához tér egy felvonóketrcben, ami vészes sebességgel halad fölfelé, majd mikor megáll, és végre kinyílik az ajtó, egy csapat fiú között találja magát, akik illően köszöntik - "Üdv a Tisztáson, Zöldfül" - szegény kölyök meg majd meghal a rémülettől - ugyanis az égvilágon semmire nem emlékszik. Se a nevére, se arra, hogy honnan jött, se arra, hogy miért van itt, arra se, hogy kik küldték ide, és miért, és hogyan, és egyáltalán mi az isten történik épp vele. =D Szóval kicsit ki van ütve szerencsétlen, de hála az égnek a srácok vezetője, Alby, segítségére siet, szépen lassan elmagyaráz neki mindent, hogy ne pánikoljon, mindenkivel ugyanez volt, a neve is egy pár napon belül az eszébe fog jutni - és megjegyzi, hogy legalább azt meghagyták nekik. (Aznap este, a beavatási szertartás után - konkrétan megverekszik Gallyval, az egyik legbrutálabb kölyökkel =D -  be is ugrik neki, hogy őt Thomasnak hívják. =D) Aztán Alby szépen körbevezeti a Tisztáson, ami egy hatalmas négyzet alapú tér, erdőcskével, patakkal, házikókkal, kerttel meg néhány állattal, be lesz mutatva Newt-nak, aki Alby után a főnök a környéken, majd Chuck-nak, akire rábízzák a további körbevezetést, lévén eddig ő volt a Zöldfül, most már van egy új, Thomas, akit meg kell ismertetni a helyi szokásokkal.

Mert hogy a srácok három éve gyűlnek-gyűlnek a tisztáson, minden hónapban a Doboz hoz egy új fiút, meg felszereléseket - késeket, ruhákat, némi ennivalót, ilyesmit - és hogy a Tisztást körülvevő, hatalmas falak mögött van az Útvesztő. Ahova nem szabad kimenni senkinek.

Másnap aztán Newt szépen elmagyarázza Thomasnak, hogy miért is nem: mert hogy az Útvesztő kapui - négy kapu van a Tisztás négy oldalán - minden napkeltekor kinyílnak, és napnyugtakor bezárulnak, bezárva így a srácokat a Tisztásra - és kizárva onnan az Útvesztőben lébecoló, nem épp kedvességükről és emberszeretetükről híres lényeket. Ámde, van a Futárok "kasztja" - a kaszt vezetője Minho, és vannak még a "Lögybölők", "Kóroncok", "Téglavtők" és a kertészkedők, akiknek nem emlékszem a kasztnevére x'D - akiknek az a dolguk, hogy minden reggel berohannak az Útvesztőbe, feltérképezik, lerajzolják, majd igyekeznek napnyugta előtt visszaérni, hogy ne maradjanak kint estére, és ne váljanak a már említett nem épp kedves lények, a Siratók áldozataivá.

És hát Thomas egyből kitalálja, hogy ő is Futár akar lenni, bár mindenki retteg attól, ami az Útvesztőben várhat rájuk - lévén a falak esténként átalakulnak, az előző nap feltérképezett útvonalak eltűnnek, új szekciók nyílnak ki és régebbiek csukódnak be, mindezt egy éjszaka alatt, így a Futároknak minden nap más-más útvesztőrendszerben kell keresniük a kivezető utat.

Ééééés az egész történet vesz egy csavart, amikor a Doboz pár nap múlva újból hoz egy Zöldfület - az első, és egyben utolsó lányt, Teresát. =D

Szerintem borzasztóan érdekes már maga az alapsztori is, és erre csak rádob egy lapáttal, mikor a végére választ kapunk a kérdésekre - hogy miért vannak ezek a srácok a Tisztáson, kik küldték őket ide, mit akarnak tőlük, és hát persze azt is megtudjuk, hogy hol van a kijárat - de csak azért, hogy hőseink cseberből vederbe esve egy újabb kalamajkába keveredjenek, és hogy utána mi történik, azt majd a második kötetből meg fogom tudni, amint kijön 29-én. x'D

Szóóóóóval, ez a sztori, úgy nagyjából, spoilerek nélkül. Kicsit Danganronpa-feelingem van miatta amúgy - bár inkább csak a vége miatt - szóval, ha esetleg valakinek a Danganronpa bejött, ez is tetszeni fog neki. ^^ (Meg gyerekek, aki szereti az ilyen sztorikat, az olvassa el, nem fog csalódni!)

Éééééés akkor most a film!

Először is kaptok egy trailert, ha valakinek esetleg kevés lett volna az előbbi történetmesélés. xD

Voilá. ^^ (Ti is úgy vélitek, hogy Newt színésze übercuki? *_*) Khm, no, és akkor tehát a film, és az élményeim...

Tetszett! Nagyon tetszett, még úgy is, hogy előbb olvastam a könyvet. ^^ Bár, azért kénytelen vagyok emiatt megjegyezni, hogy nagyon-nagyon-nagyon sok mindent kihagytak, vagy átírtak, vagy hozzátoldottak a filmben, sok mindent leegyszerűsítettek kicsit - de azt hiszem, volt rá elég okuk. Könyörgöm, egy majdnem négyszáz oldalas regényről beszélünk, nem lehet ezt anélkül vászonra vinni, hogy ne húznák meg a könyvet legalább a felére! Így is két óra volt a vetítési idő, ha minden egyes leíró részt és magyarázatot be akartak volna mutatni, hát éjfélig ott ültünk volna... (Arról nem is beszélve, hogyha folyamatosan magyaráztak volna a karakterek, akkor nagyon hamar nagyon uncsi lett volna az egész... x'D)

Viszont pörgős lett így - ne értsétek félre, a regény is pörgős, az első ötven oldal után konkrétan nem bírod letenni, annyira beindul x3 - és teljesen érthető volt, hogy kicsit összesűrítették, meg leegyszerűsítették néhol a cselekményt. (Könyörgöm, az első három nap, csak az, hogy Thomas ismerkedik az új környezettel és mindenféle kalamajkát csinál, kiteszi a könyv kétharmadát!)

És mindezektől függetlenül, szerintem, a film baromi jól hozza a könyv hangulatát. Komolyan, egy az egyben visszajött az az érzés, amit a könyv olvasása közben átéltem, az akciós részek izgalmasak voltak, a karaktereket jól bemutatták, és jól voltak eljátszva - bár mondjuk Thomas nekem a könyv első pár fejezetében kicsit sok volt, sokak voltak a belső monológjai és a gondolatai - de mivel ezeket a filmben nem láttam viszont, így hamar megszerettem a karakterét. ^^ Meg... valamilyen fura oknál fogva, most így a karakterek sokkal szimpatikusabbak voltak már első megjelenésükkor, mint a könyvben - a regényben elég sokáig nem akarnak túl sok mindent elmondani Thomasnak, kicsit titkolóznak is (meg azért Thomas is...) és úgy en block, nem annyira bíznak meg Thomasban, mint a filmben... a filmben Newt és Minho is hamar Thomas mellé állnak, és bár vannak kétségeik néha, megbíznak az ötleteiben. A könyvben többet kételkednek és vitatkoznak. (Mondom, jogos, hogy ezek egy részét kihúzták, és csak a főbb konfliktus-szálakat hagyták meg. xD)

És a színészek is ügyesek voltak - Thomas Brodie-Sangster, mint Newt valami iiiiszonyathelyes, és van valami a tekintetében, ami nagyon jól visszaadja Newt amúgy elég pimasz és cinikus karakterét... Nem tudom, úgy legszívesebben tollas sipkát húznék annak a kölyöknek a fejére, kiskést adnék a kezébe, beszórnám tündérporral, és rászabadítanám Hook kapitányra, hogy nyiszálja le a másik kezét is, és dobja oda a krokodilnak, diadalmas kukorékolás közepette. x'D (Igen, egy kicsit olyan, mint Pánt Péter... x'D) A Teresát játszó Kaya Scodelario pedig elsőre nagyon megijesztett, mert úgy nézett ki, mint Kristen Stewart. O.o ...De aztán hála istennek becsukta a száját. ^^" (Bár, Teresa esetében még meg is értem, hogy tátott szájjal bámult, én is tiszta bamba lettem volna a helyében, ha egyszer csak megérkezem egy helyre, semmire nem emlékszem, még a nevemre se, és ott áll körülöttem 20-30 srác, és isten tudja, mit akarnak tenni velem - szóval ilyen esetben teljesen megértem a riadt őzike-tekintetet, és hogy az ébredését követően konkrétan felmenekült a kilátóra, és onnan hajigálta kövekkel a srácokat, hogy hagyják békén. x'D) És úgy összességében, mindenki jó volt, pedig azért elég fiatal bagázsról beszélünk. =D

Ami a zenéket illeti, őszintén szólva, nem vettem észre, mikor megy aláfestőzene, és mikor nem... x'D (Ez is egy példája azon aláfestőzenéknek, amik annyira egybeolvadnak a filmmel és a hangulattal, hogy teljesen problémamentes az átmenet a csöndek és a drámai aláfestések között. Amikor viszont drámainak kell lennie egy jelenetnek, vagy akciódúsnak, akkor viszont nagyon azok...!)

És hát a CGI-animációk...! ...Itt jegyezném meg, hogy maga a film eredetileg február 14-én jött volna ki - de eltolták fél évvel, most szeptemberre. Szerintem, jót tett neki. Úgy értem, lehet, hogy ez a fél év kellett ahhoz, hogy a számítógépes animációkat felturbózzák egy kicsit - és hát, ha ez tényleg így volt, akkor kalapom emelem! Az útvesztőben játszódó jelenetek zseniálisak, a mozgó-omló falak hátborzongatóan jók lettek, az animált Siratók pedig szerintem a legundorítóbb és legrémisztőbb szörnyek az Alien-ek után...! O_O (De most kajak, úgy néznek ki, mintha keresztezték volna az Alieneket a Predatorokkal...!! Kuuuuurvaijesztőek! >< Úgyhogy well done, baromi jól meg lettek csinálva! X'D)

Összességében tehát egy fantasztikus élmény volt a film, bátran ajánlom annak is, aki olvasta, és annak is, aki nem olvasta a könyvet előtte. Viszont, aki még nem olvasta, az tegye meg, megéri, és nem fog csalódni. ^^ Aki meg rajongóként megy megnézni a filmet, és nincs olyan attitűdje, hogy "de hát ez a könyvben nem is így volt....!", akkor nagyon fogja élvezni, pofásan össze lett rakva a dolog. x3

És... igenis, nézzétek meg moziban! Fizessetek érte! Szeretném, ha megcsinálnák a második, sőt, a harmadik részt is, úgyhogy gyerünk emberek, mozira fel! A Sugárban minden kedden egy ezres a mozijegy, ennyit azért mindenképpen megér az élmény. x3 (És még egyszer mondom, szeretném, ha lenne második, urambocsá harmadik rész is filmen, szóval hajrá. =P)

Remélem, ezek után kedvet kaptatok hozzá. x)

Adieu!

Címkék: ajánló film könyv napló

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr606712531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Ellu 2014.09.21. 09:09:02

cá!
Ha Newt az a kisz szőke, barnaszemű srác, akire gondolsz, ő Thomas Brodie-Sangster, aki az Igazából szerelem-ben Liam Neeson kisfiát játszotta... Nos, azóta sem öregedett -- legalábbis arcra. :)

Tadeshi 2014.09.21. 14:25:37

@.Ellu: Ugye milyen cuki pofija van? *_*
És igen, tudom, hogy így hívják - viszont eddig ezzel a szerepével nem voltam tisztában. =D (Csak azzal, hogy az Arthur és a villangókban ő játszotta Arthur-t. xD)
süti beállítások módosítása