Dracula Untold

 2014.10.26. 21:06

Az utóbbi időben mintha elszaporodtak volna a filmes élménybeszámolók a blogon, nem...? Elnézést. =) (Holnap cserébe újra lesz egy Vocaloid-hét, hogy örüljetek - és mert bármennyit ígérgetem, képtelen vagyok rendszeresen bejegyezni. x'D De ha már őszi szünet van, használjuk ki. =D) Szóval, említettem legutóbb, hogy száz százalék, hogy megyek megnézni az Ismeretlen Drakula című filmet, és ez tegnap, loli-meet után meg is történt. ^^

(És tudom, szégyen-gyalázat, hogy a lolimeet helyett filmről írok, de egyrészt most nem készültek képek, másrészt meg ez most ilyen kis családias meet volt, tizennégyen voltunk összesen, és abból is összesen hárman öltöztünk loliba... =S) De szóval - Dracula Untold~

Dracula-Untold-International-Poster-610x894.jpgKezdésként egy übermenő poszter~ x3

A történetünk pedig nagyjából a következő: 1462-ban járunk, III. Vlad (Tepes) épp az Erdélyi Fejedelem - mely titulust számomra ismeretlen okokból a szinkronban hercegnek fordítottak, de oh well... - aki igyekszik fenntartani a békét, és távol tartani a hódító Oszmán Birodalom seregeit Európától, mely okból sarcot fizet a Birodalomnak, azok meg cserébe csak minimális mértékben zaklatják őket. De vannak helyi problémák is - ugyanis a közeli hegyről széthasított török felderítő sisakot sodor le a víz, szóval hősünk és néhány embere úgy döntenek, hogy megnézik, mi van a hegyen. Találnak is egy barlangot, ahova bemennek, de csak Vlad jut ki az ott tanyázó szörny csapdájából - melyről a közeli kolostorban élő papok meg is mondják neki, hogy az ott bezony egy vámpír, jobb nem zargatni.

Csakhogy a szultán úgy dönt, hogy a szokásos hadisarcon felül még szeretne a magáénak tudni ezer erdélyi 14-18 éves fiút, hogy janicsárok legyenek majd a seregében. Vlad adná is, meg nem is - lévén saját fia is épp 14 éves. Végül megtagadja a szultán parancsát, cserébe kap is egy hadüzenetet, ami igen kellemetlen, lévén az oszmán seregek reeeeengetegen vannak, az erdélyi nemes urak ellenben igen-igen kevesen... Szóval igen reménytelen a szituáció, Vladnak viszont eszébe jut az oszmán felderítőket gyilkolászó hegyirém, úgyhogy tesz is nála egy baráti látogatást, melynek eredményeképpen vámpírrá lesz téve olyan feltételek mellett, hogy megkapja egy vámpír minden mágikus, ember- és természetfeletti erejét, viszont a bőrét sérteni fogja a napfény, sérteni fogja az ezüst, és szomjazni fogja az embervért. Három napig. És - teszi hozzá a szörny - hogyha képes megállni három napig, hogy vért igyon, akkor a harmadik napnyugta után visszaváltozik emberré, ha viszont nem, akkor örökké szörnyeteg marad. (Egyébként, itt szeretnék feltenni egy teljesen off-topic költői kérdést: mióta élnek madárpókok Erdélyben?! Akik látták a filmet, tudják, miről beszélek. x'D) És rögtön ezután kezdődik is a csata Vlad és az Oszmán Birodalom ezerfős serege közt - és ennyit mondok, mert a többi spoiler...

(...De őszinte leszek, ha a film ezen pontján túl történő eseményeket valaki nem látja előre legalább fél órával korábban, akkor az illető nagyon-nagyon kevés filmet látott eddig élete során... X'D) Khm, elnézést. Szóval, ez volna a történet nagyvonalakban, és őszinte leszek, a sztori maga nem nagy durranás. Tényleg. Valami történelmi karakterdráma-szerűség, Bram Stoker szövegére alapozva, amiben a hős két rossz közül a kevésbé rossznak tűnő megoldást választja, próbál egyszerre jó apa és jó vezető lenni, megmenteni az egész népét és a családját is, és ezért kockára tesz mindent, eladja a lelkét, és tragikus módon mindent el is veszít, de véres bosszút áll - ámde szörnyeteg marad az örökkévalóságig. Jjjjja, nem kell igazán sokat gondolkodnia az embernek, ha ki akar találni egy ilyen történetet - de igazándiból nincs vele semmi bajom, a maga módján korrekt, és legalább nem volt benne logikai baki. (Bár a madárpókot továbbra se tudom hova rakni... x'D)

És igazándiból, bevallom őszintén, nem is a történet miatt ültem be erre a filmre Kishivel - jó, azért na, lehet együtt érezni a főhőssel, mert Vlad karaktere tényleg szimpatikusnak lett megalkotva! A kisfia meg imádnivaló, ellenben az asszonyát kétszer - de tényleg csak kétszer! - tarkón vágtam volna, hogy gondolkodjon már egy kicsit... de amikor nem kellett használnia a fejét, akkor bájos volt. x'D Szóval a karaktereket lehet szeretni, a hangsúly egyértelműen Vlad igen nehéz helyzetben levő személyén van, illetve családján, II. Mohamed szultán pedig az ügyeletes szemétláda, aki eleve rosszfiúnak lett megalkotva, szerintem ő ezt már az anyatejjel szívta magába... És persze ott az Ősvámpír, akiről semmit nem tudunk meg, csak azt, hogy őt is valaki ezzé tette, és nagyon-nagyon szeretne bosszút állni az illetőn végre, és Vlad segítségével ezt meg is teheti - lévén ha Vlad szintén örökké vámpír marad, akkor ő felszabadul valami átok alól, és mehet bosszút állni... Vagy mi. Szóóóval iiiigen, karakterek szempontjából is korrekt a dolog, nem is olyan kiemelkedő, de nem is nagyon tudok belekötni. De még ez sem igazán az igazi ok, hogy miért ültem be erre a filmre... És... na jó, mondjuk, hogy két okom volt rá.

Az egyiket hadd mutassam be a trailer segítségével:

Láááááátjátok ezt a CGI-grafikát?! Hát engem teljesen letaglózott! Fantasztikus ez a látványvilág, és a díszletek, a jelmezek - szinte csorgott a nyálam a cirádás reneszánsz ruhákat és páncélokat látva - és könyörgöm, ez a pasi egy rajnyi denevérrel csapja szét az oszmán hadsereget...! Hát ennél tökösebb vámpírt én még életemben nem lá--- Khm, elnézést, Lestat, nem mondtam semmit. (De inkább maradjunk annyiban, hogy Lestat másképp menő, mint Drakula. x'D Lestat A Herceg - Drakula meg az új Batman A Hadvezér. Egyébként, csak én vagyok az egyetlen, aki egyből párhuzamot vont Batman és Drakula karaktere között? És itt most nem csak a denevérekre gondolok.)

Szóval, ez az übermenő grafika volt az egyik ok, amiért beültem a filmre - a másikat pedig már félig lelőttem az előbb: ugyanis bármilyen meglepő, de ez - is - egy vámpíros film. Igen, valahogy az emberek sosem bírják megunni ezt a rongyosra olvasott-írt-filmesített, ezeréves toposzt, amit mindenki így-úgy meg akar újítani, ki akar találni neki valami menőt, valami izgit, valamit, amit még senki nem írt meg - például csillogó vámpírokat... - és erre tessék, itt van még egy. És tudjátok, mi lepett meg? Hogy egy megdöbbentően hagyományos vámpír-típust mutat be. Történetesen ez a vámpír, ha napra megy, hamuvá ég, az ezüst égeti a bőrét, és a gyengébb vámpírok még a feszülettől is félnek, és persze nem utolsó sorban vért iszik - és igencsak szomjazza a halandók vérét. Ráadásul elképesztően gyors, tud alakot váltani, tud parancsolni az éjszakai állatoknak - leginkább denevéreknek - és úgy mindent összevetve, valljuk be, hidegvérű gyilkos.

Ennél hagyományosabb vámpír-típust nem is lehetett volna megalkotni - még jó, hogy a szűzlányt-megharapós-vámpírrá-tevős részt nem írták bele! - és mégis, ennek ellenére, szerintem képesek voltak valami újat mutatni ebben a már-már unalomig telített műfajban... Hogy mit? Hát azt, hogy itt a mélyen tisztelt vámpír nem egy erotikától fűtött, ellenállhatatlan csáberejű férfi, aki vígan vadássza az embereket, és élvetegen kortyolja a vérüket egy borospohárból - nem. Drakula egy gyilkos, egy szörnyeteg, aki rezzenéstelen arccal henteli fel az egész oszmán sereget - és mindeközben a lelkét is eladta a szeretteiért, és spoiler miután elvesztette a feleségét, gyilkos dühvel rohan, hogy megmentse a fiát az élete árán is - és meg is teszi, bár ebbe belepusztul. (Illetve egy érdekes figura feltámasztja a vérével, de akkor is, ami innentől Drakulára vár, az az örökké tartó agónia - lévén meghalni természetes úton nem tud... De talán a végére nem is akar - és inkább jogos büntetésként éli meg az örökkévalóságot emberi gyarlóságáért. ...Gondolom én.) end spoiler

Szóval, örültem, hogy nem okozott csalódást a film, és hogy egy számomra is elfogadható, borzasztóan menő, és egyben elkeserítően tragikus sorsú vámpírt sikerült alkotni - nem is vártam mást, ha már Drakuláról van szó, merészelték volna elcseszni...! - és ja, nem éreztem úgy most se, hogy pénzkidobás lett volna a moziélmény - még ha a magyar szinkronnal annyira nem is sikerült megbarátkoznom. De persze lehet, hogy többeknek tetszeni fog, én inkább egy feliratos verzióra mennék el így utólag, ha van egyáltalán olyan... Továbbá ajánlom a filmet minden kedves Bram Stoker-rajongónak, akik szeretnének egy igazán tökös vámpírt látni mozivásznon, és elég nagyvonalúak ahhoz, hogy megbocsássák a sztori egyszerűségét a látványért cserébe. xD (De mondom, a sztori sem rossz azért, mert egyszerű, maradjunk a diplomatikus "korrekt" kifejezésnél. xD Nem csalódtam benne, de nem is vágott hanyatt. =P ...És most komolyan: MADÁRPÓK?! X'D)

Ó, és még valami, mielőtt még elköszönnék. A filmben elhangzik egy vers-részlet, amit Vlad idéz mindig a feleségének, Mirenának (SPOILER: illetve a film végén, a jelen korban, egy Mina nevű(!), Mirenára kísértetiesen hasonlító nőnek, akinek, mint megtudjuk, pont ez a kedvenc verse. Nagyon művelt hölgy lehet, hogyha szabad idejében perzsa költőket olvasgat a JELENKORBAN... END SPOILER!) és képzeljétek, hosszas keresgélés után végre valahára ráakadtam a teljes műre! A szerző neve Dzsalál ad-Dín Rúmí, aki 1207 és 1273 között élő költő volt Perzsiában, a hajdani Oszmán Birodalom területén - és itt hadd jegyezzem meg, hogy mennyire, de mennnnnnnyire gyönyörű, hogy Vlad, az Erdélyi Fejedelem egy Oszmán Birodalomban élt költő versét idézi fejből a feleségének! - a vers címe pedig Look at love, a Life and Death ciklusból. Igen, legnagyobb sajnálatomra csak angolul találtam meg, de remélem, így is érteni fogjátok. (Ha nagyon unatkozom a szünetben, lehet, lefordítom... x'D) Az angol fordítás Nader Khalili műve. És ímhol a vers: 

look at love
how it tangles
with the one fallen in love

look at spirit
how it fuses with earth
giving it new life

why are you so busy
with this or that or good or bad
pay attention to how things blend

why talk about all
the known and the unknown
see how the unknown merges into the known

why think seperately
of this life and the next
when one is born from the last

look at your heart and tongue
one feels but deaf and dumb
the other speaks in words and signs

look at water and fire
earth and wind
enemies and friends all at once

the wolf and the lamb
the lion and the deer
far away yet together

look at the unity of this
spring and winter
manifested in the equinox

you too must mingle my friends
since the earth and the sky
are mingled just for you and me

be like sugarcane
sweet yet silent
don't get mixed up with bitter words

my beloved grows
right out of my own heart
how much more union can there be

Ez volna. Kiemeltem, melyik részt idézik a filmben. ^^ Remélem, tetszik - és remélem, tényleg lefordítom majd valamikor a szünetben. x'D

És ha van kedvetek, lessétek meg a filmet, szerdánként 990 a mozijegy a Sugárban, annyit már csak megér. =P

Adieu!

Címkék: ajánló vers film napló

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr716834711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása