Annabelle

 2014.10.19. 18:10

Hát hiába ígérgetem, hogy sűrűbben fogok bejegyezni, az istennek nem sikerül... x'D Na de majd most! Képzeljétek, mivel Zsófát felvették a bécsi egyetemre, és most hétvégén még gyorsan hazajött, hogy kipihenje magát egy kicsit, hát ennek örömére vele és Fruval hármasban elmentünk moziba, horrorfilmet nézni~

Na most, csekélységem egyike azon idiótáknak, akik imádnak horrorfilmeket nézni - gondolom most nem leptem meg senkit - szar horrorokat és jó horrorokat is. Előbbit azért, mert könnyesre tudom magam röhögni rajtuk, utóbbit azért, mert hát... Egyik pszichés defektem, hogy imádok félni. ^^" És hát Annabelle-től lehet is...

annabelle_ver2.jpgLö poszter. Csak a hangulat megalapozására. =D

De akkor a filmről: először is tudni kell róla, hogy ez egy spinoff, méghozzá a The Conjuring - magyarul Démonok között - című zseniális horrorfilm mellékszála. Az a film úgy kezdődik, hogy a Warren-házaspár - hivatásos ördögűzőkként dolgoznak a filmben, és képzeljétek, hogy ők valós személyek, és tényleg ez a foglalkozásuk, és már nem egy ügyet megoldottak =D - egy egyetemen előadást tart az egyik felgöngyölített ügyük eseményeiből, amihez két ápolólány hívta őket segítségül még régebben. A probléma az volt, hogy az egyik lány kapott az anyukájától egy babát, ami egy idő után elkezdett mozogni, ide-oda járkált a lakásban, nem egyszer üzeneteket írt. Ez a baba volt Annabelle.

A filmből aztán kiderül, hogy a lányok médiumhoz fordultak, aki azt mondta, hogy a házuk helyén egy Annabelle Higgins nevű kislányt holtan találtak, és most a kislány a babájukban ébredt tudatára. Az ápolók megsajnálták, és úgy döntöttek, hogy megtartják a babát, amennyiben a kislány tényleg csak velük szeretne lenni. Csak hogy nem ez volt a szituáció. A baba innentől kezdve egyre agresszívabb lett, az egyik barátjukat is megtámadta, ráadásul a lányoknak is folyamatosan rémálmaik voltak vele. A támadás után hívták a Warren-házaspárt, akik megállapították, hogy nagyon nem a kislány szelleme szállta meg a tárgyat, hanem egy démon. A babát elkobozták, és Annabelle azóta is a Warren-házaspár házában van, bezárva egy vitrinbe. Spoiler: A Démonok között azzal végződik, hogy végigmegy a kamera a házaspár ördögi tárgyakat tartalmazó gyűjteményén - és Annabelle nincs a szekrényben. =D Spoiler vége. ^^

Az eredeti Annabelle a Warren-házaspárral - igen, Annabelle sztorija is megtörtént eseményeken alapul.

No, és mivel hogy így ér véget a The Conjuring, a rendező - James Wan - és csapata - akik amúgy többek közt az Insidious-t, a Fűrészt és a Death Silence-t is csinálták (meg a csapat pár tagja a Paranormal Activity-t is =D) - úgy döntöttek, hogy csinálnak egy előzménytörténetet a babácskához~ Hát lássuk a trailert!

Nagyvonalakban a sztori, hogy Annabelle Higgins belépett egy sátánista szektába, és démonokat akartak idézni a szeretőjével, amihez meg kellett ölniük Annabelle szüleit, illetve megpróbálták megölni a főszereplőnőnket is, az akkor még terhes Miát - de mivel nem sikerült, ezért a démon nem idéződött meg teljesen, hanem megszállta a babát, amit tök véletlenül szintén Annabellenek hívnak. És aztán kezdődhet a démon ámokfutása a babában, hogy pokollá tegye Miáék életét, és vagy a közben megszületett Leah, vagy Mia, vagy valaki más lelkét megszerezze.

Szóval, kb. ez volna Annabelle előtörténete, amivel a csapat igyekezte kielégíteni a rajongók igényeit, amíg el nem készül a The Conjuring második, illetve az Insidious harmadik része - és hát sikerült nekik...! Ezt a filmet kifejezetten nekem készítették, úgy egyébként: gondolom nem árulok el túl nagy újdonságot azzal, hogy babagyűjtő vagyok - 15 porcelánbabám sorakozik az asztalom fölötti polcon, az ágyammal szemben (nagyon szoktak örülni neki a barátaim, amikor nálam alszanak =D) - és ha ez még nem lenne elég, a főszereplőnőnk varrónő. Szóval viszonylag könnyen ment az azonosulás. x) (Bár a saját babáimtól nem tudok félni, hogy őszinte legyek. Illetve Cathrine az egyetlen, aki úgy néz az emberre, mintha épp a torkának készülne esni, de egyelőre nem támadott meg sem engem, sem mást... x'D ....Egyelőre...)

És hát mit mondhatnék ezek után? Hát persze, hogy tetszett! Megérte a moziélményt, nem éreztem úgy, hogy pénzkidobás volt, és bevallom, James Wan és csapata minden egyes alkalommal elképeszt - legalább is így utólag sikerült rájönnöm, hogy eddig majdnem minden olyan horrorfilmet, amikért nagyon oda meg vissza voltam, ő rendezett, vagy ő volt a producer. A Death Silence volt az első olyan horrorfilm pölö, ami teljesen letaglózott, aztán az Insidious, és amit legutóbb tőlük láttam moziban, a The Conjuring is meggyőzött róla, hogy tud a pasi, és a csapata is elképesztő.

Amit igazán imádok a filmjeikben, hogy elképesztően igényes az operatőri munka, és szemet gyönyörködtetőek a díszletek. És ez itt sincs másképp, hozza a színvonalat - Annabelle pedig a legcreepybb baba, akit valaha láttam. O.o (...AKAROM!! Akarok egy babát, ami úgy néz ki, mint Annabelle!! ...Csak lehetőleg démon nélkül, ha lehet. x'D)

A másik, amit nagyon szeretek Wan filmjeiben - nem a Fűrészben, mert azt még nem láttam (ide kérem a köveket!) - az az, hogy pszichológiailag terrorizálnak, és ebben a műfajban is az igényesebb módon. Bár van benne jópár jump-scare, de azok is egy alapjáraton feszült jelenetben ugranak elő, és nagyon sokáig játszanak előtte a néző idegeivel, és nagyon-nagyon lassan feszítik őket pattanásig, így a jump-scare még nagyobbat üt. (Az ajtó felé rohanó kislány, aki az ajtó mögül előugorva már véresszájú gyilkos, pölö, ami egyszerűen zseniális...!) Viszont nagyon sokszor abból ered a feszültség, hogy a háttérben megjelenik egy szellem-démon-látomás-akármi, a karaktereinknek meg halványlila fogalma sincs róla, hogy ott van. Például annál a jelenetnél, ami a trailerben is volt, hogy Mia alszik a gyerekkel, és a háttérben megjelenik Annabelle, a moziteremben az egyik csaj konkrétan már ettől felsikoltott. x'D (Gonoszul kinevettem, elnézést... x'D)

Bár engem akkor is inkább az nyűgözött le, ahogy ez a film is játszott a pszicho-terrorral. Spoilerek következnek. ^^ Tehát, alapjáraton van egy terhes nőnk, akinek már a film elején a gyilkos pár beledöf egy kést a hasába - engem ez a jelenet annyira lesokkolt, hogy percekig nem bírtam magamhoz térni, és hangosan felsóhajtottam a megkönnyebbüléstől, mikor az orvos megmondta, hogy a babát nem érte sérülés, és a magzatburok is teljesen ép, szóval kutyabaja. Ugyanilyen volt, mikor azt láttuk, hogy a babakocsi kigurul a teherautó elé, az meg elcsapja - hát a köröm lerágtam a jelent során, és akkor is csak részben könnyebbültem meg, mikor látni lehetett, hogy a kocsiból nem vér, hanem könyvek repülnek szét - mert hogy Mia abban tolta haza a könyveit, Leah-t meg a karján vitte. Vagy amikor a picúr ül a kis takaróján a könyvespolc előtt - én már itt rettegtem, hogy te jóságos isten, az a könyvespolc ott nagyon rossz előjel - a démon meg bezárja Miát a gyerekszobába, Mia meg az ajtó alalatt kinézve látja, hogy a démon csak úgy random rángatja le a könyveket a polcról - súlyos, vaskos köteteket, amik centikre landolnak a kölyöktől... Mondjuk, felmerült bennem, hogy ha démon, simán tudna jobban is célozni, és nem mennének mellé a könyvek, de aztán rájöttem, hogy ezzel csak ijesztgetni akarja Miát, hogy eléggé kiboruljon, és a végén képes legyen felajánlani neki a lelkét - mert hogy a démon nem vehet el lelket anélkül, hogy azt ne ajánlanák fel neki - és hát mit ne mondjak, ezt a rémisztgetést remekül csinálta... Mi ez, ha nem kristálytiszta pszicho-terror...?

Még egy jelenetet akarok elmesélni, ha már szabad: a tetőponton, a démon bezárja Miát és Leah-t a lakásukba, és valahogy eltünteti a kislányt, hogy Mia ne lássa. Anyuka értelem szerűen tiszta ideg, ordít és sikoltozik, közben hallja, hogy sír a kicsi, ő meg dühöngve követeli vissza a lányát. Aztán megtalálja Annabelle-t a gyerekágyban. Felkapja, és háromszor beleveri a fejét az ágy támlájába, ordítva, hogy "Add vissza a lányom!", majd a szoba túlsó végébe hajítja. Ezután a gyereksírás azonnal abbamarad, és nem Annabelle-t látjuk a padlón, hanem egy kicsi, pufi, mozdulatlan gyereket. ...Én majdnem elsírtam magam. Esküszöm, ez volt a film legbrutálisabb jelenete, és soha nem éreztem még akkora megkönnyebbülést, mint amikor az addigra már zokogó Mia által ölelgetett baba fel nem kacagott, és ki nem derült, hogy az csak egy felhúzható, nevető-baba, Mia gyűjteményéből. ...Még most is a hideg rohangál a hátamon, ha visszagondolok erre a jelenetre.

És asszem itt a vége a spoilereknek. Szóval, egy remek film volt, ajánlom minden lelkes, igényes horrorrajongónak, akik szeretik a művészi díszleteket és az egyszerű, de mégis mélyre hatoló történeteket. Horror-imádó babagyűjtőknek pedig ez a film kötelező. =D (Ellenben kismamák meg ne próbálják megnézni, mert ott helyben megszülnek a sokktól, ami érheti őket. Halál komolyan mondom.)

Viszont, akinek tetszett a film - vagy esetleg elolvasta a spoilereket, és azok alapján megtetszett neki de spoiler nem akar happy endinget :P end spoiler, annak ajánlom a Haunting of Helenát. Szintén anya-lánya kapcsolatot feldolgozó pszicho-horror, csak koránt sem olyan pozitív hangvételű a vége, mint az Annabelle-nek. Úgyhogy azt is ajánlom nagy szeretettel. ^^

És mára ennyi voltam - és ha már filmeknél tartunk: tudjátok, mi lesz a mozikban 23-ától? Dracula Untold~ Szóval előfordulhat, hogy pár nap múlva esetleg arról jegyzek be. ;P

Adieu!

Címkék: ajánló film horror napló

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr796807741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása