Danganronpa

 2014.07.18. 15:38

Sore wa chigau yo!

Illetve nem, nem tévedtek, valóban kihagytam mind a két könyv-kritikát - nincs kedvem könyvet kritizálni, gomen... x'D Pedig megpróbáltam, tényleg...! XD De mivel nem fair, hogy megígértem, hogy jelt adok magamról, ehhez képest két hete egy betűt se írtam, úgy döntöttem, hogy legalább egy animét hadd ajánljak már a népnek... És hát mi más lehetne ez, mint aaaaa... *dobpergés* DANGANRONPA~ x3 Kezdjünk is neki~

De mielőtt a történetre térnék, hadd mondjam el, hogy ez a 2013-as - szóval egészen friss - anime egy 2010-es visual novel adaptációja. Bár a játékkal nem játszottam, Saca szerint az anime csak annyiban tér el a játéktól, hogy néhány beszélgetős részt kihagytak az animéből, hogy beleférjenek a 13 részbe. De egyébként mind rajzolásában mind zenéiben hű maradt a játékhoz. De hogy miről is szól ez az egész, ugyebár...

Nos, a nem is olyan messzi jövőben van egy iskola a Kibougamine Gakkou - angol nevén Hope's Peak Academy - ahova csak a kivételes tehetségek nyernek felvételt - ennek viszont két kritériuma van: az egyik, hogy még iskolakötelezettnek kell lennie az embernek, a másik, hogy a választott pályáján a legjobbnak kell lennie - de ez a pálya lehet bármi, base-ball játékos, szupermodell, idol, szerencsejátékos, programozó, tényleg akármi. Még az is lehet, hogy az ember egyszerűen csak egy piszok mázlista - mint főhősünk, Naegi Makoto, aki saját bevallása szerint csak annak köszönheti a felvételt a Hope's Peak Academy-re, hogy borzasztóan szerencsés. (Super High School Level Luck~ És amúgy minden szereplőnek a neve mellett természetesen fel van tüntetve, hogy ő miben tehetséges.)

No már most, van természetesen egy 15 fős osztályunk, ahova Naegi bekerül, azzal a boldog tudattal, hogy ha ebben az iskolában végez, akkor biztosítva lesz a jövője a való életben. Ez így szép és jó - de a történet nem ilyen szép és jó, ugyanis Naegi rögtön azután, hogy átlépi az iskola kapuját, elájul, és mikor magához tér, egy bedeszkázott ablakú tanteremben találja magát, tök egyedül, mindössze egy kis papírkával az asztalán, hogy nyolc órakor kezdődik a tanévnyitó ceremónia a tornateremben, ne késsen. Főhősünk lélekszakadva betoppan, és meg is találja leendő osztályát, akik kb. ugyanolyan tanácstalanok, mint ő. (Viszont telis-tele vagyunk izgalmasabbnál izgalmasabb karakterekkel. ;3)

Viszont kis csapatunk nem marad sokáig ötlet nélkül, hogy mégis miért vannak itt és miért vannak bedeszkázva az ablakok, és miért nem lehet kijutni az épületből - ugyanis feltűnik a leendő osztályfőnökük - és egyben iskolaigazgató xD - Monokuma - egy fekete-fehér plüssmaci (bár ő váltig állítja magáról, hogy nem plüssmaci x'D) - és köszönti a kölyköket az új életükben, leszögezve, hogy hát akkor mostantól ők itt élnek és boldogítják egymást - örökké. Az osztály természetesen kiakad, hogy hát ez mégis mi, erről szó sem lehet - mire Monokuma gonosz kacajjal kijelenti, hogy hát, van egy módja annak, hogy kijussanak ebből az épületből... Mégpedig az, hogy ezt az iskolát csak úgy végzi el az ember, ha megöl valakit az osztálytársai közül - és a többieknek nem sikerül kideríteni, hogy ő volt a gyilkos.

És asszem innentől kezdve bármit is írok, az már spoiler. xD Úgyhogy így tessék tovább olvasni. =P Szóval, hőseink ezt hallva kiakadnak, hogy ez nem lehet, nem, itt senki nem fog megölni senkit - és el is telik három nap gyilkosság nélkül, próbálnak kijutni, de sehol nem találnak kijáratot - viszont szerencsére a konyhába be tudnak jutni, és tele vannak kajával, minden nap frissen feltöltött hűtőkkel - hogy ezt Monokuma hogy csinálja, az részlet kérdés xD - viszont közös megállapodással azért hoznak egy olyan szabályt már az első nap, hogy este senki nem mehet ki a hálószobájából, hogy legalább éjszaka tudjanak nyugton aludni, és ne kelljen rettegniük...

Viszont Monokuma megelégeli három nap után az eseménytelenséget, és úgy dönt, hogy ad egy kis motivációt a leendő gyilkosnak a kijutásra - minden diák kap egy CD-t, amit le kell játszania, és mivel Naegi a főhősünk, az övét látva el bírjuk képzelni, hogy a többieké milyen lehet - ugyanis szegény srác végignézhet egy videót a családjáról, ahogy gratulálnak neki a felvételiért, aztán képszakadás, a család eltűnik, a felvételen csak a feldúlt lakást lehet látni. Naegi teljesen kibukik, de nem annyira, mint Maizono Sayaka (SHSL Idol) - de bármennyire is úgy gondolná az ember, hogy a kiscsaj lesz az első gyilkos - nem, ő lesz az első áldozat.

Aztán miután az osztályunk túltette magát a sokkon, Monokuma először is gratulál a gyilkosnak, hogy hát ez nagyon szép volt, de még nincs vége a dolognak, csak akkor engedheti ki a gyilkost, ha megnyeri az osztálypert is. Ez pedig abból áll, hogy az osztály nyomoz, összeszednek bizonyítékokat, majd egy idő elteltével az osztályper alatt bemutatják azokat, és azok alapján próbálják megtalálni a gyilkost - mert, ha rosszul ítélnek, és ártatlan illetőt kiáltanak ki gyilkosnak, akkor a valódi gyilkos megússza a dolgot, viszont az egész osztályt kivégzik. Ha viszont sikerül megtalálniuk a valódi tettest, akkor természetesen csak ő fog bűnhődni - de ő nagyon.

Ráadásul szegény Naegit is egyből bedobják a mélyvízbe, mert az ő szobájában találták meg Maizono holttestét - és hát szegény kölyöknek mindent meg kell tennie, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát. És itt kezdődnek csak az igazi izgalmak. xD (És azt hiszem, több spoiler már nincs. xD)

Gyerekek, ezt az animét LÁTNI KELL. 13 rész, egyáltalán nem sok, és BAROMI JÓ. Elgondolkodtató, nagyon sok kérdést felvet - én kifejezetten ajánlanám mondjuk vagy az Evangelion előtt bemelegítésnek, vagy az Evangelion után levezetőnek. xD Bátran ajánlom bárkinek, aki szereti a krimiket, mert ez itten krimi a javából, de nem a megszokott fajta... (Igazából nekem elsőre kicsit Battle Royale-feelingem volt, meg beugrott többször az Útvesztő is, de ez jóval több ezeknél, szerintem... A Battle Royale-nál legalább is biztosan, mert nyomoznak is a srácok, és elég brutális érveléseket szoktak levágni néhányan az osztályperek során...)

Amit még bírtam ebben az animében - a nagyon fasza alapkoncepción és kivitelezésen kívül - azok a karakterek. De mindegyik! Kivétel nélkül. Asszem utoljára a Juu Ou Sei és a Mirai Nikki érte el, hogy minden karaktert szeressek benne - már amikor épp nem a kedvenc karakteremet ölték meg... - és ez elképesztő teljesítmény egy animénél. =D (Főleg úgy, hogy a legtöbb szereplő a Danganronpában kifejezetten intelligens. Van aki az intelligenciájához mérten arrogáns is, van aki rideg és törtető, de jószívű, van aki büszke és bármire képes a barátaiért, van aki az intelligenciáját arra használja, hogy kijátssza az embereket egymás ellen - de hogy ezek a kölykök mennyire de mennnnnnyire részletesen ki vannak dolgozva...! (Most nyilván azokról beszélek, akiket van lehetőségünk kicsit jobban megismerni. xD) Eszméletlenül változatosak, és szerethetőek - és ebből következik, hogy majdnem minden kivégzés után bőgtem, még másodszori végignézésre is... (Először Sacával néztem, csak utána nem tudtam épkézláb gondolatokat megfogalmazni, meg vizsgáim is voltak... x'D De a napokban néztem végig Fruval is, úgyhogy most már megy a mesélés valamelyest. xD)

És ha már így benne vagyunk a karakterekben, szeretném megmutatni nektek a seiyuu-gárdát, mert az egyszerűen fenomenális...!

Főhősünk, Naegi Makoto hangja nem más, mint Ogata Megumi, aki hangját adta többek közt - namostkapaszkodjatokmeg - Ikari Shinji-nek az Evangelion-ból, Chiba Mamoru-nak a Sailor Moon-ból (meg a későbbi részekben ő szólaltatja meg Sailor Uranus-t is O.o), Kurama-nak a Yuu Yuu Hakusho-ból és Yugi-nak a Yu-Gi-Oh!-ból! *_* (Ha valaki Epic Scream-et akar hallani, akkor hallgasson bele Ogata-san műveibe az Evangelionban és a Danganronpában. Nem fogtok csalódni. x3)

Monokuma seiyuu-ját olvasva pedig nagyot mosolyogtam, ugyanis Monokuma hangja Ooyama Nobuyo, aki konkrétan 1979 óta adja a hangját Doraemon-nak. DOREAMON-NAK! X'D Ennél betegebb szinkronválasztást én még nem láttam. XD

A másik karakter, aki mosolyt csalt az arcomra, az Kyouko Kirigiri - Naegi mellett az egyik legjobb karakter (persze csak Togami Byakuya után =P) - akinek a seiyuuját, Hikasa Yoko-t már hallottam - a Seikon no Qwaser-ben(!), mint Katsuragi Hana(!!) - jééééézusuramisten, ez tényleg ő volt?! (Kirigiri most átértékelődött a fejemben... x'D)

És akkor a következő természetesen a személyes kedvencem, Togami Byakuya, akinek a hangja Ishida Akira. *nosebleed* Most tényleg kezdjem el sorolni...? Nagisa Kaworu (Kaworu-kun~) az Evangelion-ból, Akise Aru (Akise-kun~) a Mirai Nikki-ből, Chrno a Chrno Crusade-ból, én meg rájöttem, hogy milyen kevés animét láttam, amiben ő is szinkronizált - de azok mind maradandóak voltak. xD

Akit még feltétlenül meg kell említenem seiyuuk terén, az Enoshima Junko - majd megtudjátok, miért - aki nem más, mint Toyoguchi Megumi, és ő a hangja többek közt az FMA Winry-ének és a Black Lagoon Revy-ének is. (Atyavilág. xD)

És még hadd tegyem hozzá Fukawa Touko karakterének seiyuuját is, ha már így benne vagyok - de csak mert imádom azt a karaktert xD - és engem is meglepett, de a seiyuuja, Sawashiro Miyuki, több kedvencemnek is hangját adta, például Celtynek a Durarara!!-ból, Mint Blancmanche-nak a Galaxy Angel-ből, és Shinkunak a Rozen Maiden-ből (OMG!), szóval hűűű... O.o

De asszem befejezem a seiyuuk kitárgyalását, akit Doraemon, mint gonosz plüssmaci, nem győzött meg arról, hogy ezt az animét látnia kell, azt nem tudom, mi tudná. x'D

Úgyhogy nyergeljünk is át a zenékre. Az aláfestőzenéket nagyjából mind a játékból vették át, amit meg nem, azt is szintén Masafumi Takada szerezte, aki a játékhoz is írta a zenéket - szóval aki játszott a játékkal, az több helyütt is vissza fogja hallani a kedvenceit. ^^ (Főként az osztályperek alatt a Nonstop Debate-eknél. xD)

És a látványvilágot hagytam a legvégére - direkt. Ugyanis ezen áll vagy bukik leginkább az, hogy valakinek bejön-e ez az anime, vagy sem. Először is, a számomra legmeglepőbb dologgal kezdeném, amire jobb, ha minden leendő Danganronpa-néző felkészül: a vér itt rózsaszín. Illetve ilyen magentás, neon-rózsaszínes izémizé színe van, de a lényeg, hogy nem vörös, mint illene lennie. Ennek asszem sok köze van a cenzúrához, de úgy összességében szerintem - meg Fru szerint xD - kicsit barátságosabb kinézete lesz tőle a gyilkossági helyszíneknek - van, ahol az egész szobát vér borítja, és ha nem ilyen fura színe lenne, akkor a gyengébb idegzetűek lehet, nem repesnének annyira a dologtól...

Ami engem illet, az első gyilkosság után egy fikarcnyit sem zavart a rózsaszín vér, sőt, a 13 rész végére már el se bírnám képzelni a Danganronpát rózsaszín vér nélkül. xD Akit ez a vizuális inger zavar, annak csak azt tudom javasolni, hogy próbálja meg vörösnek látni. x'D Szerintem a sztori megér annyit, hogy az ember beletörődjön a vér színébe. x'D

A másik, ami számomra nagyon érdekes volt, az az elképesztően egyedi karakterdizájn. Természetesen a játékból vették át mindenkinek a kinézetét, de megmondom őszintén, ez az a rajzstílus, amit bárki probléma nélkül fel tud ismerni, és első ránézésre megmondja, hogy igen, ez Danganronpa - van valami különleges a karakterek küllemében, amitől ennyire egyediek lesznek...

Végül, ami még érdekes az animében, hogy nagyon sok jelenetet a játékból emeltek át - de ezt úgy értem, hogy már-már copy+paste eljárással. xD Például gondolok itt a kivégzésekre és a gyilkosságok felgöngyölítésére, az osztályperek néhány jelenetére - szóval... őszintén bevallom, olyan baromi sok munkájuk nem volt a rajzolóknak... x'D De ez nem jelenti azt, hogy nem néz ki jól - sőt! x3

És hogy ti is lássátok és halljátok egy picit, spoilerek nélkül lehetőleg, kaptok openinget. ^^ (Amit bevallok őszintén, annyira nem szeretek. xD De a grafikából jól ízelítőt ad. ^^)

Voilá. Remélem, azért nektek tetszik... Viiiszont, az endinget teljes egészében fogom megmutatni, mert nem tudnám spoilerek nélkül betenni a másfél perces verziót... És különben is, Soraru megérdemli, hogy az egészet halljátok! *_* (Mert igen, Soraru az énekes. x3)

Ezt viszont nagyon-nagyon szeretem. *.* Remélem, nektek is bejön, és remélem, sokatok fogja még megnézni ezt az animét - döbbenetesen kevés fanja van kis hazánkban, pedig nagyobb népszerűséget érdemel! >< Úgyhogy terjesszétek az igét! Gyerünk! (És reménykedjünk, hogy egyszer csak Japánban úgy döntenek a készítők, hogy megcsinálják a Super Danganronpa 2 visual novelt is animének - Komaedát akaroooooooom! *_*)

Na, szóval, ennyi. ^^ (Elsőnek amúgy a Deadman Wonderland-ről akartam írni, de annyira felcseszte az agyam az az anime, hogy úgy döntöttem, elolvasom a mangát, és majd utána dühöngök. xD Addig is Danganronpaaaaa! x3)

Adieu!

(Kibou wo zenzen akiramenaide~)

Címkék: zene ajánló játék anime seiyuuk

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr1006520599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása