Nyissz-nyissz

 2013.02.28. 20:01

Előbbi novella, megnyírva, átírva. (Mert elvittem, bemutattam Vivisectio-n. És megkértek, hogy legyen szikárabb, mert így kissé olyan "Alkonyatos-borzadály", amire majdnem megsértődtem, így úgy döntöttem, hogy még csak egy lapon se lehessen említeni azzal a fertelemmel, meghuzigálom. xD Tárá~)

Metalepszis

Néhai gróf Vereczkei Sebestyén egykedvűen szállt fel a metróra a Deák téren.
Ügyet sem vetett az őt mustráló emberekre - csaknem három és fél évszázad alatt hozzászokott, hogy megbámulják. Sőt, valahol még hízelgett is neki a figyelem.
Csinos fiatalember volt. Hosszú, hófehér haja derekáig ért, és fekete, földet söprő kabátot viselt.
Nem fázott -
nagyon régóta nem érzett ilyesmit - mégis összébb húzta magán felöltőjét, ahogy helyet foglalt. Ezzel egy időben a mellette ülő férfi viharos gyorsasággal felállt. Senki nem ült a helyére.
A fiú gúnyos mosollyal nézett fel a férfira, az csak egy pillanatig tekintett a vörös szemekbe, már félre is kapta fejét.
Főszereplőnk egy lemondó sóhajjal vette tudomásul, hogy kiszemeltje nem akar vele játszani - pedig hogy imádott vadidegen emberekkel szemezni! Sokaknak alig egy másodpercre kapta el a pillantását, de voltak, akiknek akár tíz-tizenöt percen keresztül is elmerült a tekintetében, addig, amíg fel nem fedezte saját vonásait szemükben.
A legkitartóbb partnerével végállomástól végállomásig nézett farkasszemet. Egy harmincas nő volt, dögös, szingli és életunt - egyszóval pont az esete. Magával vitte vacsorára, s azóta se híre, se hamva.
A Blahán mégis leült mellé valaki. Az új utas tökéletesen figyelmen kívül hagyta őt, ezáltal egyből felkeltette az érdeklődését, s amint a lány kinyitotta a kezében levő füzetet, amibe azonnal írni is kezdett, lopva beleolvasott:
"Néhai gróf Vereczkei Sebestyén egykedvűen szállt fel a metróra a Deák téren."
Majdnem felkacagott a meglepetéstől, de kíváncsisága erőt vett rajta, s tovább olvasta a kéziratot, egészen addig, míg a mit sem sejtő lány ki nem húzta a történet elején álló nevét.
- Na! - szólalt fel erre önkéntelenül
, gyermeki fölháborodással, mire a lány megilletődötten nézett rá vissza.
- Tessék...?
- Miért húztad ki?
A válasz váratott magára egy darabig.
- Mert... már nem az a neve.
Főszereplőnk hümmögött. Tulajdonképpen gyűlölte ezt a nevet, amihez tizennyolc éven át úgy ragaszkodott, mint az életéhez. Aztán gróf Vereczkei Sebestyén meghalt.
- És most hogy hívják? - kérdezte. Nagyon szórakoztatónak találta a társalgást, még akkor is, ha kérdései költői jellegűek voltak csupán.
- Hát... Ő... Lamia.
Hősünk arcán talán még soha nem terült szét ennyire önelégült mosoly.
- ...Szép - felelte, mikor az ajtó bevágódott a Stadionoknál, s végre elkapta a lány tekintetét - amaz nem is szabadult tőle, amíg ki nem értek az alagútból.
Akkor a lány végigmérte, majd gyanakvón tekintett újfent a férfiú nevető szemeibe.
- Hogy hívnak?
- Ne tegyél fel költői kérdéseket - hangzott a felelet főszereplőnktől, majd gyönyörködve figyelte, ahogy a lány szemei elkerekednek, száját a csodálkozástól nyitva felejti, és rá mered.
"Pillangó utca" - recsegte a géphang, s a következő pillanatban a lány döbbenten kapkodta fejét, de köddé vált beszélgetőpartnerét sehol nem találta.
- Jó utat! - hallotta, mire felpattant, s szembe találta magát hősével. Rögtön ugrott volna utána - de orrára csapódott az ajtó, és már csak azt látta, hogy a szökevény felkacag, s vidáman integet neki.
Aztán a metró elsuhant, főszereplőnk pedig kajánul mosolyogva indult el a kijárat felé, és arra gondolt, hogy ha legközelebb találkozik a lánnyal, elviszi vacsorára.

Címkék: novella

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr175110606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tune-chan 2013.03.01. 00:35:42

...Köszönöm, hogy felraktad.
Valahol... érződik rajta, szerintem... hogy Te nem így akartam. Nem akartad megvágni. Néha... olyan... üres lett egy-egy bekezdés, ami amúgy tele volt élettel - szeretem a leírásaidat. De ha az okosok szerint így...

Tadeshi 2013.03.01. 14:25:48

@Tune-chan: Igazán nincs mit. =)
Hát... Sose szeretek húzni. =S Valahol jogos, hogy x bekezdés nélkül is teljesen tökéletesen bír létezni egy novella - mondjuk, manapság nehéz úgy fantasy-t írni, hogy az ember ne találkozna olyan olvasói hozzáállással (nem mellesleg, tök jogosan), hogy "jajj, még egy vámpíros ponyva, menjünk tovább." Én szeretném felhívni a világ figyelmét arra, hogy léteznek még jó történetek, fantasy téren is, vámpíros történetek terén is - részlet kérdés, hogy ma már minden eladható dolognak szinte kötelező eleme kell, hogy legyen... -.-" (Kár, hogy az emberek hajlamosak megfeledkezni Bram Stokerről és Anne Rice-ról. Pedig...!)

Alouette 2013.03.04. 21:02:44

Csatlakozom az előttem szólóhoz - tényleg köszönetet érdemelsz ezért tőlem is. Szép, igényes megfogalmazás, nulla szentimentalista túlkapás, kitűnően összeválogatott szókészlet - szóval egyszerűen well done :) Szerintem nem mondok meglepőt, ha közlöm, nekem húzás nélkül is megfelelt a mennyiség és kellőképp szépségesek voltak a leírásaid, azt pedig egyszerűen nonszensznek találom, hogy a magát műveltnek nevező eötvösös diákság vámpírok terén leragad az aAlkonyatnál, és mindent ehhez mér... Van élet Meyeren túl is, emberek! (Például teszem azt Stoker, Rice, Hamilton... xD) Tetszik maga az ötlet is, hogy a karakter épp belesétál a róla írt történetbe, jól elkaptad a pillanatot, nem lett erőltetett a dolog. És a vége...hát, szívből sajnáltam a heuréka-érzésben fuldokló alkotót...xDD S most, hogy RÖPKE ( ez lett eddig a leghosszabb - és tettyék, van benne tartalom is, nem csak szeretgetés...xDD) kritikámat végre befejeztem, még egyszer közölném: gyönyörűen írsz, imádlak, millió csók <3

Tadeshi 2013.03.04. 21:25:41

@Alouette: Köszönöm! x3
A terjedelmet is, meg a tartalmat is, meg hogy jelét adtad, hogy néha jársz erre. xD
Persze hogy van vámpíros regény Meyerén kívül is - meg a hatszázmillió egyéb vámpíros tucattörténeten kívül is... - csak ezeket nem szokás ismerni. Vagy ha ismerik is, max. hallomásból, de sajnos az emberek e téren két csoportra oszolva vagy agyonfanolják az Alkonyat-típusú tiniregényeket, vagy mélységesen lenézik, hogy hogy lehet ilyet kiadni és bestsellert csinálni belőle. Ez utóbbi csoport jellemzően további két csoportra bomlik, melyek közül az egyik a minőségibb vámpír-történeteket kedveli, a többség ellenben távol tartja magát mindentől, ami egy kicsit is vámpíros, változó okok miatt - többnyire azért, mert túl sok szart láttak, és kiábrándultak a témából, megjegyzem, nem ok nélkül. xD
De hogy befejezzem olvasás-szociológiai elmélkedésemet, köszönöm a kritikát, örülök, hogy elnyerte tetszésed a húzott, és a "rendezői változat" is, és hogy jelt adtál magadról. ^^
Bai-bai!
süti beállítások módosítása