Őszi Szünet!!

 2010.10.30. 15:22

Nem hiszem el! Őszi süznet van, gyerekek, ez szinte felfoghatatlan...! Jó ég, már szeptember vége óta ezért a szünetért szurkoltam... xD S ahogy elnézem, kb. egy héttel vagoyk lemaradva önmagamhoz képest - az elég kínos... Nosza, essünk neki!

Első, s legfontosabb dolog, ami még kedden esett meg velem: lenyírták a hajamat. ^^ Nagyon. Látványosan. Drasztikusan. Ezidáig hátközépig írt, most jó, ha az első pár tincs az állam alá ér. ^^ Hátul egészen rövid, olyan, hogy egy kis zselével - és egy jóadag lakkal emgtámogatva - csinos kis tüskéket lehet varázsolni a tarkómra. x3 Eszméletlenül jól néz ki. <3 (Csak majd kell kerítenem valahonnét újabb, és tartós zselét, mert ami itthon van... Azt hanyagoljuk. xD Arra jó, hogy kezdetnek gyakoroljak vele, de nap végére már nem ér semmit, hiába fújok rá lakkot is. *sigh*)

Egyébként, a fodrász - Móni - teljesen ki volt akadva, hogy ennyit le akarok vágatnia  hajamból. Kimondottan úgy nézett rám, mint egy őrültre, azzal a tipikus ,,Neked elment a józan eszed!?" nevezetű tekintettel. xD De csak annyit kérdezett, hgoy ,,Biztosan le akarod vágatni?" Én meg rá is vágtam, hogy már egy hónapja elhatároztam, hogy rövid hajam lesz, ne most próbáljon megingatni ebben a sziklaszilárd elhatározásomban - mert ahogy én magamat ismerem, képes lennék meggondolni magamat. xD (De jó, hogy nem tetettem meg. ^^)

Aztán elmondta, hogy pont előttem volt egy vendége, aki hajbeültetést kért, és arra panaszkodott, hogy milyen kevés haja van - erre jövök én a hátközépig érő dús loboncommal, és tüsire vágatom. XD (Jó, rendben, amikor felálltam a székből, és lenéztem a mögöttem levő hajkupacra lejátszódott benneme gy félperces katarzis, de most is azt modnom, hogy megérte levágni.)

Első sorban nem zsírosodik annyira, hogy kétnaponta mosnom kelljen, másrészről öt perc alatt készlettem a hajmosással és hét perc volt a szárítás(!) úgyhogy azt hiszem ez a nagyszabású hajnyírás kellett már. ^^ (Akkor kaptam ideggörcsöt, amikor Rosie suliban nemegy határozott mozdulattal beleborzolt a tüskéimbe - oké, öt perc volt megcsinálni reggel, de könyörgöm, ne kísértsük a zselé tartási képességeit! XD)

Ezen kívül... Vasárnap - még hajnyírás előtti vasárnap - elmentünk Kishivel cirkuszba. ^^ amolyan utólagos szülinapi ajándéknak szántam, és szerintem jól sikerült. ^^ (Életem első cirkuszi élménye volt. És eszméletlenül jó volt - az akrobaták, a zsonglőrök, és a csábosarcú, valami eszméletlen csípőmozgással rendelkező, csipogó Bohóc...! x3 Utóbbi volt a legnagyobb kedvencem, azt hiszem ezt nem kell titkolnom. xD)

Meg meglestük a hüllőiket és piranyáikat is, és hogy azok a kígyók hogy néztek a közönségre az üvegfalon keresztül, te jóóó ég... O.o (Komolyan, tiszta Harry Potter 1. feelingem volt végig, és már vártam, hogy mikor tűnik el az üvegfal... xD) ÉS a legszebb az egészben: az összes kis drágának lakatra volt zárva a ketrece, de a lakatban ott volt a kulcs. Az összes ketrecnél. Egy mozdulat lett volna...! 

De megembereltem magam - és Kishi is mondta, hogy nem kéne kiereszteni a drágákat xD - és csak kocogtattam az üveget - az egyik kígyó meg a fejével, ahogy bólogatott rázta az ajtót. xD Ki akart jönni... És én szívesen segítettem volna neki eme szándékában, mert látszódott, hogy nemrég evett a drága - szóval nem bántott volna. Nagyon... xD

Meg benéztünk az Asia Centerbe, ha már kb. egy sarokra voltunk tőle - és találtam magamnak kalapot, farmert, de még csizmát is télre. (Skótszoknya már nem volt. *sigh*) Úgyhogy szünetben valamikor megyünk ősökkel Asiazni. xD (Meg az öveknél sikerült kisánom egy kutyanyakörv-szerű bőrnyakörvet, tüskékkl, és még pórázcsatlakozója is volt! (Az nekem kell! Még ha az eladó úgy is nézett rám, mint egy idiótára, amikor felpróbáltam. XD)

Aztááán... Mi maradt még le...? Tudom már! Hétfőn este mentünk színházba, és a Lear királyt néztülk osztálykámmal a Nemzeti Színházban. Imádom Shakespeare műveit, főleg a tragédiáit. És valami eszméletlen volt - ráadásul legnagyobb örömömre nem spóroltak a művérrel sem. (A vakítós jelenet eszméletlen volt! Amikor az öreg Gloster grófnak Cornwall hercege kitépte a szemeit...!) Szóval, mindenkinek csak ajánlani tudom. ^^ (Jó, volt pár színész, aki nem nyerte el tetszésemet, de maga a dráma remek volt. x3 (Megérte három órát szánni rá. Pont aznap nagyon szar napom volt, úgyhogy szükségem volt egy kiadós, a szerpelőgárda kielncven százalékát kinyírós tragédiára.)

(És szeirntem arról majd lesz egy nagyobbacska bejegyzés is, mert kritikát akarok írni róla, hgoy a siralmas irodalomosztályzatomat feltornázzam valahogy... xD)

Apropó, irodalom. Csütörtökön volt Költőnk és Kora, Petőcz Andrással - avantgardista, de azóta már nem teljesen az költő - és asszem pont utána sikerült írnom egy eléggé hasonló stílusú verset. És akkor rá is térek az elmúlt hét irodalmi témájú alkotásaira, mert ugyeott a Petőcz-kritika meg a Versike. Úgyhogy, kezdjünk neki.

 

Költőnk és Kora: Petőcz András
Avagy az avantgárd Inventio Poeticák 
 
Petőcz András avantgardista költő, a Költőnk és Kora „azt hisszük, körülbelül” 47. vendége 1959-ben született, és azóta - mint egyik legtermékenyebb költőnk – rengeteg kötetet jelentetett meg: főként szabad- és képverseket alkotott, de írt szonetteket is – és persze meglehetősen mozgalmas életet élt, amiről az alábbi sorokban bővebben írni fogok.
Amikor Petőcz az ELTE Bölcsész karára került (ez történt 1979-ben), felfedezte, hogy „volt egyszer egy Jelenlét című folyóirat”, ami ’76-ban megszűnt, és „azt látta, hogy nagyon bezárultak az irodalmi keretek”, ezért úgy döntött, hogy tesz ellene.
„Volt a Bölcsész karnak egy legendás találkozóhelye, ez a Büfé volt, ahova ki is akasztottam, hogy újraindítjuk a Jelenlét-et – hát ez az >>indítjuk<< eléggé eufemisztikus volt, mert egyedül én voltam…” – mesélte a költő, hogy miként is kezdte a Jelenlét feltámasztását, ami aztán mégse ment olyan egyszerűen, mint gondolta. Rengeteg hercehurca volt vele, amíg végre valaki kimondta, hogy folyóiratot nem lehet indítani. (Természetesen sikerült találni egy kiskaput, hogy ugyan folyóiratra nem, de egyszeri lapkiadásra kaphatnak engedélyt – így minden egyes példánnyal el kellett menni a felelős minisztériumhoz és kértek rá egy pecsétet.)
A harmadik számnál pedig Krassó György is gratulált neki, mint szerkesztőnek – apró szépséghibája a dolognak, hogy Petőcznek akkoriban Krassó György neve nem sokat mondott. („Csupán” csak a korabeli ellenzék egyik fő figurája volt, akinek nem mellékesen az élettársa grafikáit közölte a Jelenlét – már az első számban.)
„Nagyon szép időszak volt, nagyon szerettem, de még egyszer nem futnék neki.” – jelentette ki aztán a Jelenlét-téma összegzéseként, és elkanyarodtunk a beszélgetés másik nagy témája, a Ver(s)ziók c. kiadvány felé.
„Tulajdonképpen utólag nem vagyok rá túlságosan büszke… és már akkor sem voltam rá nagyon.”
Petőcz ugyanis a JAK-füzetek ezen számába beküldött egy képverset (cím szerint: Emlékezés Jolánra) ami meglehetősen nagy port kavart bizonyos körökben. A költő elmondta, hogy fiatalabb korában szeretett lázadni – főként ezért is alkotott formabontó- és képverseket – és az Emlékezés Jolánra minősíthető ennek is. Bár, bevallotta, hogy igazság szerint az emberi testet és a betűket akarta valahogy összehozni, és kíváncsi volt, hogy festenének a feliratok egy emberi testen. (Részletkérdés, hogy bizonyos kritikák szerint már-már pornográfnak minősül az alkotás.)
Mivel vészesen fogy a hely, és a téma is némileg kötött, kénytelen vagyok kihagyni a szellemes anekdotákat Petőcz ifjúkori kalandjairól a határőrökkel, besúgókkal, s társaival, és rátérni a Zárójelversekre. „1984-ben kezdtem el írni, és 2009-ben fejeztem be a századikat… Tulajdonképpen annyit tudok róla, hogy ezt én találtam ki. Elhatároztam, hogy olyan típusú verseket fogok írni, ami valahogy a szonettet idézi föl, de egy új formája a szonettnek, és ezek a versek valahogy a legbelsőbb, legtitkosabb gondolataimat fogják tükrözni.” Szerintem ez remek ötlet. Ugyanis Petőcz ifjabb korában nem szerette az érzelmes, érzelgős verseket, de szeretett volna valami líraszerűt alkotni, ezért leírja a mélyebb érzelmeit, majd zárójelbe teszi őket, mintha azok nem lennének olyan fontosak. (Lehet, leszek olyan gonosz, hogy magam is írok ilyet – csak hogy legyen még több Zárójelvers.)
Végül pedig a túloldalon következzen a jómagam által alkotott, Záró szöveg című tyroclonista vers.

 

Ja, igen, majdnem elfelejtettem! Írtam egy tyroclonista verset is. ^^ (Ejtsd: tiroklonista.)

Záró szöveg
(tyroclonista vers)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tessék. ^^ Ez itt mind az. És akkor elárulom, mi is az a tyroclonista vers: semmi. Konkrétan egy olyan vers, ami semmiről se szól - magyarul a verseskötetben egy üres lap. (Olyasmi, mint a dadaista stílus a képzőművészetben. legalább is Petőcz azt vallotta, hogy olyan verset akart kitalálni, ami nem szól semmiről, és ennek kitaláta a ,,tyroclonista" sítlust. Szerintem ez egy remek ötlet volt... Úgy értem, hogy ez a vers biztos, hogy minden olvasónak tetszeni fog, hiszen lényegében az ovlasó találhatja kia  verset. És akkor biztosan az ő igényeinek megfelelő verset fog alkotni, mivel a valódi szerző csak a címet adja meg. ^^ Modernizálódjunk, népek. xD)

Node, hgoy én is jöjjek valami avantgardféle kreálmánnyal - megtettem, ami tőlem telt... - mutatom a valahogy úgy este tíz és tizenegy között íródott verset.

Üvegpohár

- Reccs. -

Egy pillanat műve volt.

- Szememben -

Megrepedt üvegtestem,

- Rekszettek -

Belőlem a víz kifolyt,

- Cseppkönnyek -

Majd szilánkokra estem.

- Megtörten. -

Darabkáimat sosem
Találhatom már meg mind
Amit tudok, összeszedem.
(S többire a szél port hint.)

Nos, hajrá az elemezgetéshez. Erre a versre büszke vagyok. Aki megfejti, mit akarok ezzel a verssel mondani, az kap egy virtuális túrórudit. ^^

Megjegyzem, ez az eddigi első, és egyben szerintem egyetlen, formabontónak és minimálisan avantgardnak titulálható versem. (Messze áll az igazi avantgardtól, de azért mondhatni valami olyasmi. xD)

És asszem búcsuzom is. Bye-bye! ^w^

Címkék: vers kritika színház ajándék napló

A bejegyzés trackback címe:

https://tadeshi-diary.blog.hu/api/trackback/id/tr22409840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miss Rose 2010.11.06. 10:46:38

Cső Lolly!
Huh, rég jártam a blogodon. Harcosok Klubját nézzél! XD S megölsz, ha azt mondom, ráálltam KPopra? XD

Tadeshi 2010.11.06. 16:26:22

@Miss Rose: Amennyiben az általad említett "KPop" J-Pop akart lenni - márpedig gondolom, csak mellényúltál a billentyűknél és az akart lenni xD - akkor először is meglepődök, másodszor pedig: ki ösztönzött fel a japán muzikális kultúra hallgatására? ^w^ (És itt elsősorban előadó neve érdekelne. xD)

Miss Rose 2010.11.06. 17:32:55

@Tadeshi: Sajnálatos módon Lolly, azt kell hogy mondjam: a K-Pop az K-Pop. És csak egy bandát érint. És nekik se tetszik minden számuk. XD

Tadeshi 2010.11.06. 19:16:00

@Miss Rose: Bocsánat, hirtelen nem eszméltem fel, hogy a "K" a "Korea" kezdőbetűjét jelöli. xD
süti beállítások módosítása